Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

 
«Με την ψυχή μου σε πόθησα τη νύχτα• ναι, με το πνεύμα μου μέσα μου σε εκζήτησα το πρωί• επειδή, όταν οι κρίσεις σου είναι στη γη, οι κάτοικοι του κόσμου θα μάθουν δικαιοσύνη». (Ησαΐας. 26:9).

ΦΟΒΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΘΝΗ


Υπάρχει ταραχή ανάμεσα στα έθνη, και στην πραγματικότητα θα πρέπει να υπάρχει. 

Οι πολιτικοί ηγέτες δημόσια ελκύουν την εμπιστοσύνη μας, όμως εκφράζουν ψιθύρους αγωνίας και φόβου όταν είναι μόνοι τους: 
«Τι συμβαίνει στον κόσμο μας; Θα χειροτερέψει;». 

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτό που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το εξής: Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το πέπλο της εξαπάτησης και της υπεκφυγής που έκρυβε τη διαφθορά σε πολλές χώρες σηκώθηκε.

Ο Θεός ξεσκεπάζει τη διαφθορά, είτε αυτή είναι ριζωμένη στο χρηματιστήριο της Wall Street, είτε στους πολιτικούς ηγέτες , είτε στην εκκλησία. Η αίσθηση του προνομίου, ότι μπορεί κανείς να ζει χωρίς να λογοδοτεί είτε στο Θεό είτε στο νόμο του ανθρώπου, έχει κριθεί από το Θεό. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που εξαιρούνται. Δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τα πράγματα σήμερα είναι χειρότερα από πριν. Δεν το πιστεύω. Πάντοτε υπήρχαν διεφθαρμένοι ηγέτες των οποίων οι πρακτικές ήταν καλυμμένες με δόλο. Είναι τώρα η περίοδος που ο Κύριος αφαιρεί τη μάσκα. Αυτό δεν είναι κακό πράγμα, αν και αυτό θα είναι πολύ κακό, αν οι ηγέτες δεν εγκολπωθούν τη δικαιοσύνη ως διέξοδο. 

Το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα ξεσκεπάζονται είναι καλό πράγμα. Αν ανταποκριθούμε σωστά, αυτό θα σημαίνει ότι μια ομάδα από πιο ειλικρινείς ηγέτες θα προκύψει σε αντικατάσταση αυτών που είχαν διαφθαρεί. Αυτό σημαίνει ότι, αν υποταχθούμε στο Θεό, η οικονομία και ο πολιτισμός μας θα περάσουν σε μια εποχή ανανεωμένης ευλογίας

Πάντως, αν αντισταθούμε, αν επιμείνουμε στα δόλια μέσα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Θεό να μας ευλογήσει. Έτσι, είναι επιτακτική ανάγκη να διακρίνουμε αυτή την εποχή. Είμαστε σε μια εποχή αυξανόμενης κρίσης. Ο κόσμος και οι υποδομές του είναι σε πορεία σύγκρουσης με το Βασίλειο του Θεού. 


Έχουμε υποτιμήσει την εξουσία και τη λειτουργία του Αγίου Πνεύματος. Νομίζουμε ότι ήρθε μόνο για να εμπνέει ή να παρηγορεί. Ωστόσο, ο Ιησούς είπε ότι όταν το Άγιο Πνεύμα έρχεται στον κόσμο, έρχεται για να αντιμετωπίσει και να ελέγξει τον κόσμο «σχετικά με την αμαρτία, και την δικαιοσύνη, και την κρίση» (Ιωάννης 16:8). 
Βλέπετε, ο Θεός έχει ένα πρόγραμμα, ένα μεγάλο σχέδιο, και αυτό δεν είναι μόνο να μας δώσει ευλογία και ευημερία καθώς ζούμε κυρίως εγωκεντρική ζωή.  
Ο απώτερος στόχος Του είναι να δει τα βασίλεια αυτού του κόσμου να γίνονται «του Κυρίου μας και του Χριστού του» (Αποκ. 11:15). Έτσι μας έδωσε εντολή ο Ιησούς να προσευχόμαστε: «ας έρθει η βασιλεία σου, όπως στον ουρανό, έτσι και επάνω στη γη» (Ματθ. 6:10). 

Να θυμάστε, το μήνυμα του Ιησού ήταν:  
«Μετανοείτε• επειδή, πλησίασε η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 4:17). 

Είμαστε στην εποχή της βασιλείας. Είτε θα μετανοήσουμε και θα αλλάξουμε τους τρόπους μας , ώστε να συμμορφώνονται με την δικαιοσύνη, ή θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Αν δεν μετανοούμε, ο Θεός παίρνει την ανάλογη απόφαση. Μας κρίνει. Το κίνητρο του είναι ακόμα να λυτρώσει, αλλά δεν θα διστάσει να κρίνει την αμαρτία που μας κυβερνά. Είναι φοβερό πράγμα να πέσεις στα χέρια του ζωντανού Θεού. Αυτή δεν είναι η εποχή να προσπαθήσεις να διαπραγματευτείς με τον Παντοδύναμο. 

Η μόνη επιλογή που μας δίνει είναι να ταπεινώσουμε τον εαυτό μας και να προσευχηθούμε. Είναι καιρός να εκζητήσουμε το πρόσωπό του και δυναμικά να αποστραφούμε τους κακούς μας τρόπους. Αν θέλουμε να έχουμε θεραπεία στη γη μας, πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο που ο Κύριος παρέχει.

Η ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΕΙ

Έτσι, μιλώντας για τις τελευταίες μέρες, ο Κύριος προειδοποιεί,  (
«Μια φορά ακόμα εγώ σείω όχι μονάχα τη γη, αλλά και τον ουρανό» (Εβρ.12:26). Ο Θεός επικεντρώνεται σε κάτι περισσότερο από το να ευλογήσει μερικά άτομα εδώ και εκεί. Αυτός έρχεται για να σείσει και να υποτάξει τον πολιτισμό του ανθρώπου. Η Προς Εβραίους Επιστολή συνεχίζει: «Και το “μια φορά ακόμα”φανερώνει τη μετάθεση αυτών που σαλεύονται, ως χειροποίητων, για να μείνουν αυτά που δεν σαλεύονται» (εδ. 27).

Δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα: ο Θεός σείει ότι μπορεί να σειστεί, και εγκαθιστά τη βασιλεία του, η οποία δεν μπορεί να σειστεί. Πρέπει να αποδημήσουμε από την εμπιστοσύνη μας στον άνθρωπο και να μπούμε στην αταλάντευτη ζωή της Βασιλείας του Θεού. 
Η Προς Εβραίους συμπεραίνει: «Γι' αυτό, παραλαμβάνοντας μια ασάλευτη βασιλεία, ας κρατάμε τη χάρη, διαμέσου τής οποίας να λατρεύουμε ευάρεστα τον Θεό, με σεβασμό και ευλάβεια. Επειδή, ο Θεός μας είναι φωτιά που κατατρώει» (εδ. 28-29).

Ας επικεντρωθούμε σε αυτή την πραγματικότητα: ο Θεός είναι φωτιά που κατατρώει. Δεν είναι πολύς καιρός που μια αναζωπύρωση προσπάθησε να αναδυθεί μέσα από μεγάλη αντιπαράθεση. Προς έκπληξη πολλών, ο Θεός ξεσκέπασε την κρυφή αμαρτία του ηγέτη στο Lakeland. Σε τι βαθμό αυτή η ίδια η αναζωπύρωση ήταν αληθινή ή ψεύτικη είναι ακόμη κάτω από συζήτηση, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: εκατομμύρια άνθρωποι κάθε βράδυ παρακολουθούσαν μέσω χριστιανικής τηλεόρασης και προσεύχονταν και ζητούσαν με ενότητα, «Φωτιά! Φωτιά! Θεέ ρίξε τη φωτιά σου». Η διακονία ονομαζόταν «Καινούργια Φωτιά» (Fresh Fire). Τι υποθέσαμε, ότι «φωτιά» στο λεξιλόγιο του Θεού σημαίνει ευλογία; Ή ακόμη θεραπεία; Όχι, φωτιά σημαίνει εξαγνισμός. Καταναλώνει και
εξαγνίζει τη θυσία - πραγματικά, καταναλώνει κάθε τι που μπορεί να καεί. Αυτή ήταν σίγουρα μία προσευχή που απαντήθηκε: όταν το σώμα του Χριστού προσευχήθηκε για τη φωτιά του Θεού, τα άχυρα στην εκκλησία, αρχής γενομένης με την ηγεσία, ήταν τα πρώτα που άναψαν. Και τότε η φωτιά εξαπλώθηκε σε συστήματα του κόσμου, ξεσκεπάζοντας τη διαφθορά και την απληστία.

Αν και πολλοί ελπίζουν ότι η αρπαγή θα τους σώσει από τη μεγάλη θλίψη, δεν θα γλιτώσει κανέναν από τη φωτιά του Θεού. Θυμήσου, φίλε μου, τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: η ημέρα του Κυρίου «αποκαλύπτεται με φωτιά• και η φωτιά θα δοκιμάσει ποιο είναι το έργο τού καθενός» (δες: Α’ Κορ.3:13-15).  

«επειδή, έφτασε ο καιρός το να αρχίσει η κρίση από τον οίκο τού Θεού• και αν αρχίζει πρώτα από μας, τι θα είναι το τέλος εκείνων που απειθούν στο ευαγγέλιο του Θεού;» (Α’ Πέτρ. 4:17).  

Η κρίση ξεκινά πρώτα με τον οίκο του Θεού. Η φωτιά ήρθε στην εκκλησία πρώτα, και έχει μόλις αρχίσει να καίει.

Η συμβουλή μου είναι να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους και να καταγράψουμε τη δική μας κατάσταση. Όπου έχουμε αμαρτήσει, να ταπεινώσουμε τον εαυτό μας μπροστά στον Παντοδύναμο. Με το να ταπεινώσουμε τον εαυτό μας, εννοώ ότι πρέπει να εξομολογηθούμε τις κρυφές μας αμαρτίες, τις περιοχές της ψυχής μας όπου υπάρχουν δεσμά - τους φόβους μας, τις κακές επιθυμίες και εξαπατήσεις μας, αυτά τα πράγματα για τα οποία ντρεπόμαστε πιο πολύ - και να φέρουμε την αμαρτία μας στο φως της χάριτος του Θεού που καθαρίζει. Συμβουλή μου είναι να μην το αναβάλλουμε για άλλη μέρα, αλλά να ταπεινώσουμε τον εαυτό μας τώρα, με πάθος και εις βάθος. Μην ψάξετε για συντομεύσεις. Μην προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας στο Θεό. Οι κρίσεις του Θεού είναι στη χώρα. Είναι καιρός να μάθουμε δικαιοσύνη.

 Από τον Francis Frangipane

Μετάφραση: Τζίμης Βαμβουκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου