Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οι Έλληνες έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν σωστή συνείδηση σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Δεν είναι σωστό στην Ελλάδα άλλοι να μην έχουν τα απαραίτητα, για να επιζήσουν, και μάλιστα να τους χώνουν τον ένα φόρο μετά τον άλλο, το ένα χαράτσι πάνω στο άλλο, και άλλοι να βγάζουν στα εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ σαν στραγάλια. Αλήθεια, πού τα βρήκαν όλα αυτά τα χρήματα; Κάποτε πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις το "πόθεν έσχες" για όλους τους Έλληνες.

Δυστυχώς συνέλληνες, πρέπει να παραδεχτούμε πως τη διαφθορά δεν την εφεύραν οι πολιτικοί μας ούτε φταίνε αποκλειστικά αυτοί, παρόλον ότι φυσικά έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης.     Τη διαφθορά την εκθρέψαμε όλοι μας. Εμείς ψηφίζαμε διεφθαρμένους πολιτικούς που ήταν πρόθυμοι να κάνουν ή να μην κάνουν νόμους που να ερευνούν τις υποθέσεις διαφθοράς. Εμείς αποφεύγαμε "όπως ο Διάβολος το λιβάνι" να μην υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά όλων μας, το απόρρητο των λογαριασμών μας στις τράπεζες και όλα τα παρεμφερή. Δε θέλαμε το κράτος να ελέγχει με διαφάνεια τα οικονομικά μας, γιατί φοβόμασταν ότι "η εφορία θα μας τσεκουρώνει". Δυστυχώς η εφορία θεωρούσε τους πολίτες εκ προοιμίου διεφθαρμένους και ψεύτες, και οι πολίτες θεωρούσαν την εφορία εκ προοιμίου άδικη και τους εφοριακούς όλους διεφθαρμένους, και εν πολλοίς είχαν δίκιο.

Αλλά κάποτε πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος την διαφθοράς στην κοινωνία, αν θέλουμε να δούμε αλλαγή ουσιαστική στη χώρα μας και σε όλη την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε με παλιά μυαλά να βελτιώσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας μας και του κράτους μας. Εδώ χρειάζεται μετάνοια, αλλαγή δηλαδή τρόπου σκέψης και ενέργειας, που είναι η βάση της χριστιανικής πίστης. Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το σωστό όχι από το φόβο ότι θα τους ανακαλύψουν ή θα τους πιάσει η εφορία και θα τους ανακαλύψει η αστυνομία και το ΣΔΟΕ, αλλά από τη συνείδηση. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν σωστή συνείδηση σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Και φυσικά και φορολογική συνείδηση. Οι ευνομούμενες χώρες, π.χ. της Βόρειας Ευρώπης που τόσο θαυμάζουμε και θα θέλαμε να μιμηθούμε τις κοινωνίες τους, έχουν ευνομούμενες κοινωνίες, επειδή οι άνθρωποι έχουν φορολογική συνείδηση. Όχι πως είναι τέλειοι, φυσικά παντού κανείς μπορεί να βρει διαφθορά, αλλά αν π.χ. στην Ελλάδα η διαφθορά ανέρχεται στο 90%, σε αυτές τις χώρες μπορεί να είναι στο 2-3%. Μιλώ πάντα υποθετικά και όχι με αποδείξεις, αλλά από την προσωπική εμπειρία μου και από αυτά που ακούω σε συζητήσεις.

Φυσικά, στην Ελλάδα οι πολιτικοί έπερναν το μεγαλύτερο μερίδιο χρημάτων σε τέτοιες καταστάσεις, γιατί είχαν στα χέρια τους την εξουσία και μπορούσαν να το κάνουν. Αλλά εμείς τους ψηφίζαμε και εμείς τους δίναμε το δικαίωμα, μάλιστα απαιτούσαμε από αυτούς να συμπεριφέρονται έτσι, προκειμένου να τους ψηφίζουμε. Οι διεφθαρμένοι πολίτες ψήφιζαν διεφθαρμένους πολιτικούς που τους έδιναν το δικαίωμα να καλύπτουν τη διαφθορά τους.

Εδώ χρειάζεται χριστιανική μετάνοια, παραδοχή των ευθυνών όλων μας και διάθεση να ξεκινήσουμε στην κοινωνία μας μια καινούργια αρχή. Τελικά η παρανομία και η διαφθορά φαίνεται σαν προσωρινά να βοηθά και να πλουτίζει κάποια άτομα, στο τέλος, όμως, αποδεικνύεται βλαβερή για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, επιφέρει ντροπή, και βλέπουμε καθαρά τώρα τα αποτελέσματα σε όλους μας.

Δε μιλώ τώρα ως ηθικολόγος ούτε ως Χριστιανός, αλλά σαν πραγματιστής αν θέλετε. Το ψεύδος, η διαφθορά και το έγκλημα έχουν κοντά πόδια, και αργά ή γρήγορα ο πλούτος που μαζεύεται παράνομα εξατμίζεται εύκολα. Ας το προσέχουν αυτό όσοι χλευάζουν τις χριστιανικές αρχές. Γιατί στο τέλος θα χρειαστεί να χλευάσουν τους εαυτούς τους και τις ανόητες αρχές και πεποιθήσεις τους, στις οποίες βάσισαν τη ζωή τους. Η ζωή αυτό αποδεικνύει.


Σπύρος Καραλής
Οφθαλμίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου