Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πέντε παραμύθια...για να κοιμόμαστε ήσυχοι!


1ος μύθος:  “Η πτωχή, πλην τίμια Ελλάς”

Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα!
Από τις αρχές της δεκαετίας του 60, μέχρι και τις αρχές της κρίσης, ο πλούτος της χώρας συνεχώς μεγάλωνε, με αποτέλεσμα, με βάση την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα να παράγει ετησίως ένα εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που την κάνει να κατέχει την αξιοζήλευτη 27η θέση, σε ένα κατάλογο 180 χωρών! (2009)
(http://siteresources.worldbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GDP.pdf ).

2ος μύθος: “Η Ελλάδα δεν παράγει”

Η Ελλάδα “παράγει”!
Μέχρι το 2009, ήταν πρώτη στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.
Το 2010 έγινε δεύτερη, κατέχοντας το 14,8% του συνόλου της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Όμως, αν συνυπολογιστεί και ο στόλος άλλων, μικρότερων πλοιοκτητών, φτάνουμε στο 20% περίπου του παγκόσμιου στόλου!
Ο υπό ελληνική σημαία στόλος είναι πέμπτη δύναμη στον κόσμο και πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχοντας το 39,7% του συνόλου.

Κατασκευαστικές εταιρείες: Ένας ισχυρός και σύγχρονος κλάδος, που δραστηριοποιείται με επιτυχία και στο εξωτερικό. Ελληνικές κατασκευαστικές κατασκευάζουν από διυλιστήρια στη Σ. Αραβία, αυτοκινητόδρομους στην Πολωνία, οικιστικά συγκροτήματα στη Ρωσία, κάθε λογής δημόσια και ιδιωτικά έργα σε όλη την έκταση των Βαλκανίων.
Ελληνικές πολυεθνικές: Ναι, από την Ελλάδα ενεργούν ή είναι εγκατεστημένες 216 ελληνικές πολυεθνικές! Ενα πρώτο κατάλογο δίνει η "Ναυτεμπορική" (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1734560 ). Αυτές όλες ενεργούν σε όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται τραπεζικές και ναυτιλιακές εταιρείες.
Υπεράκτιες (off shore) εταιρείες: Ένας ολόκληρος ανεξέλεγκτος κόσμος επιχειρήσεων, όπως φάνηκε από τα σκάνδαλα της τελευταίας περιόδου. Δρουν ασύδοτα, με την ανοχή ή και κάλυψη των κυβερνήσεων και του καθεστώτος, προστατεύοντας τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη φορολόγηση, ξεπλένοντας "βρόμικο" χρήμα από τομείς μαφιόζικης καπιταλιστικής δραστηριότητας (ναρκωτικά, όπλα, trafficing κ.λπ.).

Στην Ελλάδα εδρεύει η INTRALOT, δεύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα τυχερών παιχνιδιών. Όλα της τα τερματικά και άλλα μηχανήματα, αλλά και το λογισμικό, είναι ελληνικής τεχνολογίας και παράγονται από την INTRACOM των 2.500 εργαζομένων.
Η 3Ε COCA COLA είναι η δεύτερη σε κύκλο εργασιών μετά την πρώτη στις ΗΠΑ. Ελληνικής ιδιοκτησίας και με εργοστάσια σε πάνω από 30 χώρες, με πάνω από 30 εταιρείες σε χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 500 εκατ. ανθρώπων.
Οι ελληνικές χαλυβουργίες παράγουν πάνω από 2,5 εκατ. τόνους χάλυβα το χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και εξάγοντας στο εξωτερικό. Αναφέρουμε το συγκρότημα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 90 εταιρείες σε πολλές χώρες.
Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, παράγοντας τσιμέντο από 7 εργοστάσια.
Αλλά και επιχειρήσεις με ισχυρή μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και κατέχουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Αναφέρουμε τον ΟΤΕ (κατέχει πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών - τηλεφωνίας σε όλα τα Βαλκάνια), τα ΕΛΠΕ κ.λπ. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ενεργειακού κλάδου, με την παρουσία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ κ.λπ., αλλά και με τη συμμετοχή σε σημαντικά ενεργειακά δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

3ος μύθος: “Η Ελλάδα μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους”

Στην Ελλάδα,  οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε πρόσφατη έρευνα του ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Χ. Φράγκος,  αποδεικνύει, ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια “η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι πρώτοι είτε διατηρούν είτε αυξάνουν τα εισοδήματά τους, εν αντιθέσει με τους δεύτερους των οποίων τα εισοδήματα βαίνουν συνεχώς μειούμενα”.
(http://www.infospoudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=196:panepistimiaki-erevna-gia-tin-anisokatanomi-eisodimatos-stin-ellada-pos-gineme-koinonia-ton-2-akron&catid=24615:ekpaidefsi&Itemid=1031 )
Το 20% του πλουσιότερου πληθυσμού της χώρας, από το 43,5% (5,32 δισ. δρχ.) του συνολικού εισοδήματος που κατείχε το 1960, έχει φτάσει να κατέχει το 48,77% του εισοδήματος το 2009 ή 43,38 δισ. ευρώ.” Έτσι, το 2006 η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ-27 μετά τη Λετονία. 1 στους 5 κατοίκους στην χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14% (δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ-15).
Η σύγκριση του επιπέδου φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις τεράστιες διαφορές στο επίπεδο διαβίωσης όταν γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας. Υιοθετώντας, π.χ., τη γραμμή φτώχειας της Δανίας καταλήγουμε ότι περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί!

4ος μύθος: “Καταναλώνουμε περισσότερα από ότι παράγουμε”

Προφανώς όχι.
Η “παραγωγή πλούτου” στη χώρα δεν γίνεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών μας, αλλά την παραγωγή κέρδους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά από ανάγκες να μην καλύπτονται (γιατί δεν παράγονται αρκετά προϊόντα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, ενώ θα μπορούσαν) και έτσι να εμφανίζονται ελλείμματα τα οποία καλύπτονται με τις εισαγωγές.
Γιατί όμως δεν παράγονται αυτά τα προϊόντα;”, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετα. Γιατί, για παράδειγμα, “ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε κρέας, εντούτοις ξοδεύουμε, σαν χώρα, δισεκατομμύρια ετησίως για εισαγωγές;
Η απάντηση είναι πάλι απλή: Γιατί η εισαγωγή κρέατος αποφέρει περισσότερα κέρδη! Όπως και η εισαγωγή παπουτσιών, ρούχων κλπ. Και από την στιγμή που ο εισαγωγέας κρέατος, μπορεί να κερδίσει περισσότερα με αυτόν τον τρόπο, γιατί να μπει στην διαδικασία να παράγει;

και τελικά ο 5ος μύθος: “Μαζί τα φάγαμε”

Από το 1997 μέχρι το 2007 η Ελλάδα είχε, από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ κατά 44%. Με σταθερούς τους υπόλοιπους παράγοντες (κρατικά έσοδα, δαπάνες κλπ.) έπρεπε να επέλθει σημαντική μείωση του χρέους ως % του ΑΕΠ (αφού αυτό ορίζεται πάντα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη λόγω της τεράστιας μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου και στη μεγάλη περιουσία, με τη φορολογία επί των αδιανέμητων κερδών να μειώνεται από 35% το 2004 (40-45% το 1981) σε 24% το 2009 και 20% σήμερα, και την εισαγωγή μίας πλειάδας φοροαπαλλαγών.
Π.χ. οι Έλληνες εφοπλιστές, απολαμβάνουν 58 φοροαπαλλαγές, με τελικό αποτέλεσμα να πληρώνουν στο κράτος ετησίως μόλις 12 εκ. ευρώ, έναντι 50 εκ. που πληρώνουν οι μετανάστες με τα παράβολά τους .
 
Οι φόροι που πλήρωσαν οι μισθωτοί και τα άλλα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκαν από 5,6 δις ευρώ το 2004 στα 11 δις ευρώ το 2008. Αντίθετα οι ανώνυμες εταιρείες και τα άλλα νομικά πρόσωπα πλήρωσαν το 2004 4,8 δις ευρώ (4.775 εκ. ευρώ) και το 2008 κατά τι λιγότερο και συγκεκριμένα 4,705 εκ. ευρώ.
Αν η άμεση φορολογία στην Ελλάδα βρισκόταν απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2000-2008, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει στο διάστημα αυτό φορολογικά έσοδα της τάξεως των 95 δις ευρώ.
Συνυπολογίζοντας τα έτη 2009 και 2010, προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε υπέρ των ψηλών εισοδημάτων από έσοδα που αντιστοιχούν στο δάνειο που έλαβε η χώρα από την Τρόικα 

Τα παραμύθια τους πρέπει να τα σταματήσουμε!

Αυτή είναι η αλήθεια για την “φτωχή Ελλάδα” για την “Ελλάδα που δεν παράγει”, για το ότι “είμαστε φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους” για το “καταναλώνουμε περισσότερα από οτι παράγουμε” και για το “μαζί τα φάγαμε”!
Τώρα που την ξέρεις, σταμάτα να τους πιστεύεις!
Πες το και σε άλλους.
Τα παραμύθια τους πρέπει να τα σταματήσουμε!


Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ! ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ!

Ουράνιε Πατέρα μας,

Ερχόμαστε μπροστά στην Άγια παρουσία Σου με ταπεινή καρδιά και γεμάτοι με συναισθήματα αναξιότητας και μετάνοιας, γιατί είμαστε άνθρωποι αδύναμοι και αμαρτωλοί. Βασιζόμαστε στο ΛΟΓΟ ΣΟΥ που μάς επιτρέπει να Σού ζητάμε ΧΑΡΗ και ΕΛΕΟΣ.

Εξομολογούμαστε με συντριβή και μετάνοια τις πολλές μας αμαρτίες. Συγχώρησέ μας, γιατί συνειδητά αποκλείσαμε Εσένα και τις εντολές Σου από τη ζωή μας και ακολουθήσαμε τους δικούς μας δρόμους.

Καθώς βλέπουμε την περίοδο αυτή, την αγαπημένη πατρίδα μας να περνά μια πλύπλευρη κρίση, πνευματική, ηθική, οικονομική και πολιτική στρεφόμαστε σ' Εσένα.
Αναγνωρίζουμε ότι για την κατάσταση αυτή μέρος ευθύνης έχουμε όλοι μας, άρχοντες και λαός.

Στο ΛΟΓΟ ΣΟΥ μάς παραγγέλλεις να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα "για τους κυβερνήτες και για όλους εκείνους που ασκούν την εξουσία, ώστε να ζούμε ήρεμα και ειρηνικά με ευσέβεια κι ευπρέπεια από κάθε άποψη" 
(Α΄ Τιμοθέου επιστ. 2:1-4)

Επίσης στο ΛΟΓΟ ΣΟΥ μάς διαβεβαιώνεις ότι "Μακάριο το έθνος που ο Κύριος είν' ο Θεός του" (Ψαλμός 33:12) και τονίζεις ότι "Τα έθνη η δικαιοσύνη τα εξυψώνει, ενώ η αμαρτία είναι ντροπή για τους λαούς" (Παροιμίες 14:34)

Αιώνιε Τριαδικέ Θεέ, Εσύ στάθηκες βοήθειά μας στο παρελθόν και σ' Εσένα στηρίζουμε την ελπίδα μας για το μέλλον και ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ. Εσύ Είσαι ο Κυρίαρχος Θεός και στα Χέρια Σου είναι οι υποθέσεις των ανθρώπων και των λαών.

Εξομολογούμαστε γιατί δεν διαμαρτυρηθήκαμε για όσα κακά κι ανήθικα συμβαίνουν στη χώρα μας. Τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, η βία, ο τζόγος, ο αλκοολοσμός, τα διαζύγια, οι εκτρώσεις και κάθε είδους εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο έχουν οδηγήσει σε καταστροφή την κοινωνία μας. Απαξιώσαμε ηθικές αξίες όπως την πίστη στο Θεό, τον γάμο, την οικογένεια. Χάσαμε την ισορροπία σε όλους τους τομείς.
Ομολογούμε ότι τα σκάνδαλα, η απάτη, η απληστία, η διαφθορά έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις, διάβρωσαν κάθε τομέα της εθνικής και της κοινωνικής μας ζωής.

Προσευχόμαστε όπως ο προφήτης Δανιήλ:
"Ω Κύριε Θεέ αμαρτήσαμε, ασεβήσαμε, επαναστατήσαμε και στρέψαμε το νώτα μας στις εντολές Σου και στις υποδείξεις Σου. Δεν ακούσαμε τους δούλους Σου, τους προφήτες που μίλησαν εξ' ονόματός Σου στους άρχοντές μας και σ' όλο το λαό της χώρας. Ναι Κύριε, ο λόγος που σήμερα ζούμε στη ντροπή, εμείς, οι άρχοντές μας και οι πρόγονοί μας είναι ότι αμαρτήσαμε σε Σένα. Εσύ όμως Θεέ μας Είσαι σπλαγχνικός και συγχωρητικός, αν και επαναστατήσαμε εναντίον Σου. Πράγματι, δεν ακούσαμε." (Δανιήλ κεφ. 9)

Προσευχόμαστε για τους θρησκευτικούς ηγέτες της πατρίδας μας να τους δίνεις παρρησία να διδάσκουν τον ΛΟΓΟ ΣΟΥ με οδηγία Αγίου Πνεύματος χωρίς συμβιβασμούς με την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Τριαδικέ Θεέ, την ώρα αυτή βοήθησε τους κυβερνήτες μας να αναγνωρίσουν την μεγάλη αλήθεια που διακήρυξε ο Αδαμάντος Κοραής:

"ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Ελευθέρωσέ μας από την υπερηφάνεια μας, από την απληστία μας, την ασέβειά μας και την υπεραπασχόλησή μας με τα πρόσκαιρα σε βάρος των αιώνιων.

Προσευχόμαστε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, τους βουλευτές, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για όλους εκείνους που κατέχουν υψηλά αξιώματα. Βοήθησε, φώτισε τους άρχοντές μας να ζητήσουν την Οδηγία Σου, για να ζήσουν μια ζωή διαφάνειας και δικαιοσύνης, να εφαρμόσουν το δίκαιο, την ισότητα, την ελευθερία και να κατοχυρώσουν την ασφάλειά μας.Δώσε τους σύνεση και σοφία, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα θέματα, θάρρος να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο και ευσπλαγχνία για τους πάσχοντες.

Προσευχόμαστε για τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας να εκτελούν σωστά με βάση τους νόμους το καθήκον της ασφάλειάς μας. Προσευχόμαστε για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να διδάσκουν τα παιδιά μας και τις πνευματικές και τις ηθικές αξίες που θα τα κάνουν ολοκληρωμένους και χρήσιμους πολίτες.

Προσευχόμαστε για τους ανθρώπους των ΜΜΕ να δώσουν ενημέρωση και ψυχαγωγία στο λαό μας που θα τον βοηθήσουν να ζήσει μια ζωή αρετής με ηθικές αρχές.
Κυρίαρχε Θεέ, Εσύ μόνο Εσύ μπορείς να μάς βγάλεις δυνατούς και ανανεωμένους απ' αυτήν την κρίση. Καθώς εμείς έμπρακτα μετανοούμε και Σού ζητάμε να μάς ελεήσεις και να μας συγχωρήσεις. Εσύ μπορείς να κάνεις το λαό μας να ενωθεί, αφήνοντας τους δαίμονες της διχόνοιας, του μίσους, του φατριασμού και το διχασμού για την ανόρθωση της χώρας μας. Αναγνωρίζουμε ότι Εσύ που Είσαι ο Παντοδύναμος κι Ελεήμων Θεός δύνασαι να ευλογήσεις και φωτίσεις τους άρχοντές μας. Όλα αυτά τα ζητούμε με πίστη στην καρδιά μας ότι μάς ακούς, στο Όνομα του Σωτήρα και Κυρίου Ιησού Χριστού. Αμήν.
Ψαλμός 80:3-7, 14-18

"Επίστρεψέ μας Θεέ, και επίλαμψε το Πρόσωπό Σου και θα λυτρωθούμε.

Κύριε, Θεέ των δυνάμεων, μέχρι πότε θα οργίζεσαι ενάντια στην προσευχή του λαού Σου;

Τους τρέφεις με ψωμί δακρύων, και τους ποτίζεις με άφθονα δάκρυα.

Μάς έκανες έριδα στους γείτονές μας, και οι εχθροί μας γελούν μεταξύ τους.

Επίστρεψέ μας, Θεέ των δυνάμεων, κι επίλαμψε το Πρόσωπό Σου και θα λυτρωθούμε.

Επίστρεψε, παρακαλούμε Θεέ των δυνάμεων, επίβλεψε απ' τον ουρανό, και δες, και κάνε επίσκεψη σ' αυτήν την άμπελο (την Ελλάδα μας)

Κι εμείς δεν θα ξεκλίνουμε από Σένα. Ζωοποίησέ μας, και θα επικαλούμαστε το Όνομά Σου.

Επίστερεψέ μας, Κύριε των δυνάμεων. Επίλαμψε το Πρόσωπό Σου, και θα λυτρωθούμε. ΑΜΗΝ!" 

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Να γίνουμε όλοι μέρος της αλλαγής για να μην αλληλοεξοντωθούμε, τονίζει ο Ιερώνυμος

«Να κινητοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας»


Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
«Εφόσον λιγότερο ή περισσότερο υπήρξαμε όλοι μέρος της κρίσεως, μπορούμε να γίνουμε μέρος της αλλαγής» τονίζει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, προειδοποιώντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος αλληλοεξόντωσης.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι «χρειάζεται να κινητοποιηθεί μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας μας».

«Το κυριότερο απαιτείται μία εμβάθυνση στην πνευματική μας κληρονομιά, ώστε να προκύψει μία νέα ιεράρχηση των αξιών μας.

»Καθώς ατενίζουμε με δέος και σφίξιμο καρδιάς τα οικονομικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση, ταυτόχρονα αγνοούμε και αναρωτιόμαστε ποιο τοπίο θα αντικρίσουμε βγαίνοντας από αυτή. Ποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα έχουν τα εν λόγω μέτρα στην οικογένεια, στις εργασιακές σχέσεις, στα όνειρα της νεολαίας; Σε ποια κατάσταση θα βρεθούν, με τα νέα δεδομένα, η ελληνική κοινωνία και (γιατί όχι;) η ελληνική Πολιτεία μέσα στη διεθνή πραγματικότητα; Ποιο κοινωνικό ήθος θα γεννηθεί αύριο.

»Θα αποτελεί μοιραίο λάθος να παρακολουθούμε παθητικά αυτή τη διεργασία σχηματισμού του νέου τοπίου (...). Έχουμε και τη δυνατότητα και το καθήκον να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της υγιέστερης κοινωνίας που όλοι επιθυμούμε και οραματιζόμαστε» τονίζει ο Ιερώνυμος.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ -- του Φιλήμονα Σωτηρόπουλου




 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό, είναι πρωτίστως ηθικό. Δεν έχουμε ανάγκη να υποστούμε οικονομική αναδιάρθρωση. Κάτι πρέπει να κάνουμε όμως,έχουμε ανάγκη να κάνουμε κάτι, ν'αλλάξουμε κάτι.
Μ'αρέσει το σύνθημα " ότι μπορεί να αλλάξει, αρχίζει απο μας ". Ναι θα κάνουμε την δική μας αναδιάρθωση όχι την εικονική αλλά την πραγματική. Πρώτα την εσωτερική μας και μετα την πολιτική και θρησκευτική αναδιάρθωση! Ποιοί είναι αυτοί που διεφθάρησαν; το πολιτικό και θρησκευτικό σύστημα! Πως όμως έγεινε αυτό. Δεν γεννήθηκε εν μία νυκτί, δεν ήταν αυτοφυές, εμείς το σπείραμε, το κατασκευάσαμε, το γαλουχήσαμε και αυτό έγεινε ένα έκτρωμα που μας αφανίζει, μας τυφλώνει, μας οδηγεί στη καταστροφή.  Η αγανάκτηση κάνει καλό στην αναδιάρθρωσή μας. Εμείς τα κατασκευάσαμε, εμείς και θα τα γκρεμίσουμε!

Κανένας δεν κατάλαβε ότι μάλλον ήλθε η στιγμή να έλθουμε στον εαυτό μας και να δούμε την κατάστασή μας μέσα στη λάσπη. Δεν φταίνε τα γουρούνια που τρώνε τα ξυλοκέρατα που διαλέξαμε για τροφή πάνω στη λαχτάρα μας να ζήσουμε μόνοι μας. Φύγαμε απο την αγάπη του Πατέρα μας και διασκορπίσαμε την περιουσία του, ζώντας ασώτως. Όμως ήλθε η ώρα της αυτοκριτικής και της αυτογνωσίας ..και ήλθε η στιγμή της επιστροφής to come back στον Πατέρα, μετανοημένοι και αγανακτισμένοι με τον εαυτό μας Του λέμε ότι δεν είμαστε άξιοι να είμαστε παιδιά Σου, δέξου μας σαν δούλους Σου . Όμως ο Πατέρας είναι πατέρας δεν είναι αφέντης, δεν είναι δυνάστης, είναι πάντα ο πατέρας της αγάπης και μεις όχι δούλοι αλλά υιοί Του,τα παιδιά της αγάπης Του.

Αυτός είναι ο δρόμος της αλλαγής της διόρθωσης, της αναδιάρθρωσης των πάντων. Ναί Θέλουμε. Είμαστε έτοιμοι για να γίνουν όλα νέα! Νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να φύγουν απο τα χαλάσματα της ασωτείας και ανομίας με ένα νέο αρχηγό που δεν αγάπησε με λόγια αλλά έδωσε τη ζωή Του λύτρο για να μας λυτρώσει και να μας εντάξει σε μιά νέα πόλη που δεν έχει στοιχεία αναφοράς τη διαφθορά και την υποκρισία, τη δουλεία και την σπατάλη, την αφροσύνη και την πλεονεξία την αδικία και προκατάληψη. Είναι η πόλη που τεχνίτης και δημιουργός είναι ο Θεός, είναι μιά πόλη που βασιλεύει η δικαιοσύνη.

Αυτή η νέα ζωή δεν προκύπτει απο μπαλώματα σε φθαρμένα ρούχα αλλά απο ειλικρινή μετάνοια, μιά νέα ζωή πνεύματος αναστημένου και ζώντος Χριστού . Ο Χριστός πήρε το φραγγέλλιο και εκδίωξε τους αργυραμοιβούς, ανέτρεψε τα τραπεζάκια των εμπόρων συνείδησης, κόντραρε το κατεστημένο των Φαρισαίων και Γραμματέων. Είχαν κάνει τον οίκο του Πατέρα, οίκο εμπορίου, συναλλαγής, αλλοτρίωσης-σπήλαιο ληστών. Έτσι κάνει και σήμερα διώχνει κάθε παλαιό και διεφθαρμένο και φτιάχνει τον Ναό Του που είμαστε εμείς. Όταν ο Χριστός γίνεται Βασιλιάς στον οίκο Του, τότε αποκτούμε πραγματική ελευθερία. Μέχρι σήμερα ήμασταν κουκουλωμμένοι- εγκλωβισμένοι στο κουκούλι που ύφαιναν για μας οι αιώνιοι Γραμματείς και Φαρισαίοι και οι υποτακτικοί τους, οι πρόθυμοι πολιτικοί λακέδες και ανυπόληπτοι νυχτοφύλλακες του σκοταδιού μας.

Μας λέγει ο Χριστός αν γίνουμε μαθητές Του και Τον ακολουθήσουμε, η αλήθεια Του θα μας ελευθερώσει απο το να είμαστε δούλοι ανθρώπων. Όταν ο Χριστός ελευθερώνει τότε μόνο είμαστε πραγματικά ελεύθεροι! Ελεύθεροι από το παρελθόν μας, ελευθερία από τον κακό εαυτό μας, ελευθερία από το σάπιο και ανίκανο πολιτικό σύστημα, ελευθερία από το ψεύτικο και εγκάθετο θρησκευτικό σύστημα.

Αγανάκτησε και ο Χριστός με ποιούς; τους μαθητές, που όμως κάνανε του κεφαλιού τους, όταν δεν άφηναν και εμπόδιζαν τα παιδιά να έλθουν κοντά στον Χριστό για να τα αγγίξει. Πολλοί λένε και σήμερα ότι είναι μαθητές Του αλλά με τις πράξεις και τα έργα τους όχι μόνο δεν οδηγούν τους ανθρώπους στον Χριστό αλλά τους εμποδίζουν,τους απομακρύνουν, τους γκρεμίζουν. Ούτε οι ίδιοι μπαίνουν στη Βασιλεία του Θεού αλλά εμποδίζουν την είσοδο των εισερχόμενων. Πολιτικό και θρησκευτικό σύστημα, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο μαζί μας πνίγουν και μας στραγγαλίζουν. Πρωτοκαθεδρίες , ασπασμοί στην αγορά, χειροφιλήματα στις πλατείες, αγιασμοί στη Βουλή, στα Δημόσια πράγματα, στα συμβούλια, στις Τράπεζες και τις βιομηχανίες, στα νερά και τα απόνερα. Και βλέπουμε πόση αγιασμένη κατάσταση έχουν δημιουργήσει!!! Ποιοί είναι αυτοί που κατακρατούν την αλήθεια εν αδικία, που προσπαθούν ν’αγιάσουν τους άλλους ενώ οι ίδιοι είναι σαν τα γυναικάρια τα πεφορτισμένα αμαρτίες που πάντα μαθαίνουν και ποτέ δεν γνωρίζουν ...Φτιάχνουν τάφους των ανθρώπων, τους ασβεστώνουν, τους καλωπίζουν, τους λιβανίζουν...Κρατούν τους νεκρούς μέσα στην ακαθαρσία τους, σταυρώνουν και ξανασταυρώνουν τον Χριστό κάθε μέρα με την πρακτική τους, την θρησκειοκαπηλεία,τον φανατισμό και την κατασπατάληση. Μιά Ελλάδα πτωχευμένη γεμάτη όμως απο πάμπλουτα μοναστήρια, απο εκκλησίες πεφορτισμένες χρυσού και ασημιού. Προκλητικά τα εκκλησιαστικά ακίνητα και οι αμύθητες μοναστηριακές περιουσίες ...Τα χρυσοφόρα λείψανα, τα είδωλα, τα σκάνδαλα ών ουκ έστιν αριθμός. Πάντοτε ήταν το εμπόδιο στην οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, σκληροτράχηλοι επενέβησαν και έσβησαν τη φλόγα της μεταρρύθμισης που άναξε το 8ο αιώνα, με την αγνωσία τους, την απληστία τους, την ειδωλολατρία τους έστρωσαν τον δρόμο στην οθωμανική επέλαση. Όπως αναφέρει ο ιστορικός του Έθνους, στα μοναστήρια και στα ευαγή ιδρύματα επικρατούσε η περηφανής περι την απληστίαν νόσος ... Το μικρό διάστημα που οι μεταρρυθμιστές είχαν την ευκαιρία να χαράξουν φωτεινό διέξοδο όχι μόνο κατήργησαν την ειδωλολατρία των εικόνων αλλά συνέβαλλαν στην κατάργηση της δουλοπαροικίας και στην αναδιοργάνωση του δημοσίων πραγμάτων πάνω σε υγιή βάση. Αυτά που έχουμε σήμερα με την αμύθητη περιουσία των μοναστηρίων ήταν απο τότε μάστιγα και πρόκληση μαζί..             
Τότε οι αγανακτισμένοι μεταρρυθμιστές προχώρησαν σε απαγορεύσεις αφιερώσεων αγρών, τοποθεσιών, ιδρύσεις γηροκομείων, ξενώνων, μοναστηρίων,..δήμευσαν μοναστηριακές περιουσίες και ελευθέρωσαν τους αγρογείτονες των μοναχών απο την κακότητά τους και την πλεονεξία τους!! Απόσπασμα απο Ιστορία Ελλην. Έθνους του Κων. Παπαρηγόπουλου. Δυστυχώς οι σκοταδιστές επικράτησαν και δεν άφησαν να γίνουμε εμείς πρώτοπόροι που θα κάναμε την μεταρρύθμιση στο τότε γνωστό κόσμο , πολύ πιο μπροστά απο την Μεταρρύθμιση της Ευρώπης του 16ου αιώνα.
Ευχαριστούμε για την αγανάκτηση που μας προσφέρουν αλλά αυτή δεν αρκεί μόνο πρέπει να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση των πάντων, πρώτα του εαυτού μας και μετά να κάνουμε τα πάντα νέα ακολουθώντας τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης μας Ιησού Χριστό. Ο Χριστός είναι η πολιτική λύση γιατί με το πνεύμα το δικό Του αλλάζουν τα πάντα, καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις, ανοίγουν τα μάτια μας, διορθώνονται όσα πρέπει να διορθωθούν και τα υπόλοιπα εμπόδια αυθαίρετα κατασκευάσματα γκρεμίζονται για να οικοδομηθεί η πόλη νέα η δική Του, μιά πόλη που όνειρο είχε η Ευρωπαϊκή ένωση να κάνει αλλά απέτυχε οικτρά, αφού άφησε τον Χριστό απέξω καί έκτισε λάκκους που δεν μπορούν να κρατήσουν νερό αλλά είναι διάτρητοι απο ανθρώπινη ματαιοδοξία, ανικανότητα και σκοπιμότητα. Αυτή η πόλη έχει αρχίσει να δημιουργήται απο τη στιγμή που ήλθε ο Χριστός στη γη μας και αποτελείται απο αγανακτισμένους όλης της γης που θεωρούν το θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα αποτυχημένο, άδικο, άνομο, και νεκρό. Διαχώρισε τη θέση σου, μη σκύψης το κεφάλι άλλο στη δουλεία που σε σκοτώνει ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά. Κάνε τη δική σου μεταρρύθμιση, αναδιάρθρωση, διόρθωση των πάντων.
Φιλήμων Σωτηρόπουλος